Sfinţii Trei Ierarhi: Ce nu ar trebui să faci pe 30 ianuarie

Data publicare: Vineri, 29 Ianuarie, 2016 Total: 2732 accesari

În fiecare an, pe 30 ianuarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină, fiind numiţi "Protectori ai învăţământului teologic". În decursul anilor, oamenii au dezvoltat anumite credinţe populare despre care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le faci dacă vrei să îţi mergă bine.

 

Potrivit realitatea.net, în această zi de sărbătoare, la sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, iar fetele se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.
 

Tradiţia populară spune că cine va munci în această zi poate să orbească, iar totul îi va merge prost în casă. Se mai spune că aceasta este o sărbătoare a reconcilierii - rudele se împacă după lungi dispute, iar proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.
 

În schimb, nu se fac alte treburi casnice - nu se spală rufe, nu se mătură în gospodărie pentru a te feri de pericole, de întâmplări violente şi de infirmitate.
 

Tot de sărbătoarea Sinţii Trei Ierarh nu e bine să împrumuţi lucruri din casă pentru că se spune că vei atrage pabuga în căminul tău.
 

Femeile care au fete de măritat merg la biserică pentru a se ruga ca acestea să găsească un soţ bun. În acelaş timp, sursa citată mai adaugă că, tot potrivit credinţei populare, femeile care au făcut întreruperi de sarcină vor fi iertate dacă respectă cu sfinţenie sărbătoare şi fac pomeniri.