Au testat, într-adevăr, nord-coreenii o bombă cu hidrogen? Ce spun oamenii de ştiinţă

Data publicare: Luni, 11 Ianuarie, 2016 Total: 3760 accesari

Se prespune că testul nuclear ar fi avut loc în provincia Kilju din Coreea de Nord. Pe data de 5 ianuarie, în jurul orei locale 01:30, staţiile de monitorizare seismică din America de Nord, Asia şi Europa înregistrau un cutremur de magnitudine importantă, aminteşte descopera.ro, citând wired.com. Specialiştii au triangulat semnalul şi au observat faptul că acesta provenea din zona Kilju, aflată în nord-vestul Coreei de Nord. În acelaşi timp, ei au aflat cu stupoare că la ora la care s-a produs cutremurul, televiziunea din Phenian anunţa testarea cu succes a primei bombe cu hidrogen produse de nord-coreeni.

 

Oamenii de ştiinţă susţin, însă, că aceste declaraţii sunt false, dată fiind exagerarea cu care Coreea de Nord şi-a prezentat până acum reuşitele militare. Astfel, Kim Jong Un nu a permis specialiştilor străini să se apropie de locul unde se presupune că s-au desfăşurat testele, ci a profitat de informaţiile colectate de staţiile seismice aflate în vecinătatea statului pe care îl conduce pentru a-şi face public succesul.

 

Este cunoscut faptul că statul nord-coreean a folosit armament nuclear de cel puţin trei ori până în momentul de faţă. Însă, majoritatea experţilor susţin că în testele efectuate s-au folosit bombe atomice şi nu bombe cu hidrogen. Diferenţa dintre cele două constă în modul de utilizare a combustibilului.

 

Astfel, în timpul detonării unei bombe atomice se produce fisiunea (dezintegrarea) atomilor, de obicei plutoniu sau uraniu îmbogăţit, care duce la eliberarea unei cantităţi imense de energie. Astfel de explozii au avut loc în 1945, la Nagasaki şi Hiroshima.

 

Pe de altă parte, bombele cu hidrogen folosesc fuziunea nucleară (contopirea atomilor) pentru a produce o energie cu mult mai mare decât cea a bombelor atomice. O astfel de bombă a fost detonată pentru prima dată în anul 1952, pe o insulă de Oceanul Pacific. Bomba folosită s-a dovedit a fi de 500 de ori mai puternică decât cea lansată de armata americană asupra oraşului japonez Nagasaki.

 

Nu se cunoaşte cu exactitate natura explozibilului detonat de nord-coreeni, însă se ştie precis faptul că testul a avut loc în subteran. Informaţiile primite de staţiile seismice internaţionale au arătat că în regiunea Kiljun a avut loc un cutremur, iar acesta a fost declanşat în mod artificial. Specialiştii au putut afla acest lucru după ce au studiat undele provocate de activitatea seismică, despre care s-a aflat că nu se putea produce în mod natural.

 

Principala temere a oamenilor de ştiinţă este faptul că nord-coreenii ar putea folosi bombe nucleare împotriva altor state. Cu toate acestea, pentru a transporta un astfel de explozibil este nevoie de un mijloc de locomoţie, pe care Phenian-ul nu îl are în momentul de faţă, conchide sursa citată.