Ofițeri din 11 țări au absolvit Cursul Superior Internațional, organizat de Jandarmeria Română

Data publicare: Vineri, 18 Decembrie, 2015 Total: 1778 accesari

La Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, în prezența Excelenței Sale, FRANÇOIS SAINT-PAUL ambasadorul Republicii Franceze în România, a avut loc, joi, 17 decembrie, ceremonia de absolvire a Cursului Superior Internaţional, la care au participat11 ofiţeri aparţinând unor structuri interne de securitate din 9 ţări: Franţa, Iordania, Madagascar, Maroc, Republica Serbia, Republica Moldova, Tunisia, Ucraina și România.
 

Programul de învăţământ a avut ca obiectiv principal pregătirea ofiţerilor din forţele de securitate internă ale acestor ţări (jandarmerie şi poliţie) pentru a ocupa funcţii într-un stat major internaţional, în cadrul unor operaţiuni de menţinere a păcii sub mandat O.N.U., a căror limbă oficială de lucru este franceza.

 

Potrivit Jandarmeriei Românie, această pregătire s-a tradus printr-un efort orientat în trei direcţii:

 

La această ceremonie, Jandarmeria Română a fost reprezentată de domnul colonel dr. ROBERT VÎŢĂ, adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei, care a declarat:Organizarea Cursului Superior Internaţional reprezintă deja o tradiţie pentru Jandarmeria Română şi un element esenţial al contribuţiei autorităţilor române la eforturile ONU în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii.Promoţia de cursanţi 2015, a cărei deviză este foarte sugestivă – « O forţă unită pentru respect şi pace» – reprezintă, în opinia mea, un nucleu de gândire şi iniţiativă modernă, inovatoare, aplicată şi pragmatică, capabilă să răspundă noilor provocări de securitate la nivel mondial.

 

 

Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române "Mihai Viteazul" a fost inaugurată în noiembrie 2002, reprezintă rodul unei cooperări româno-franceze, începute încă din 1999 și este instituția destinată să asigure pregătirea, perfecționarea și specializarea personalului militar, în special pentru participarea la misiuni internaționale.

 

Din anul 2014, Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române "Mihai Viteazul" este membră a Reţelei de Expertiză şi Pregătire Francofonă pentru Operaţiunile de Menţinere a Păcii (REFFOP) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

 

În anul 2014 au fost inițiate procedurile de recunoaștere oficială de către ONU a Cursului Superior Internaţional. În urma procesului de evaluare efectuată de către un reprezentant al Serviciului de Pregătire Integrat din cadrul Departamentului Operaţiunilor de Menţinere a Păcii al ONU, la data de 1 aprilie 2015, Şcoala de Aplicaţie a primit din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite certificatul de recunoaştere a pregătirii desfăşurate la Cursul Superior Internaţional.