Elicopter atacat în Afganistan: Premierul interimar al R. Moldova confirmă un mort şi doi ostatici moldoveni

Data publicare: Miercuri, 25 Noiembrie, 2015 Total: 3680 accesari




Trei persoane au murit în Afganistan, inclusiv un moldovean, după atacarea de către talibani a unui elicopter moldovean privat, la bordul căruia se aflau trei moldoveni şi 18 afgani, a anunţat azi premierul interimar Gheorghe Brega după o şedinţă de urgenţă a Guvernului, notează Gândul.

 

"Este un elicopter privat care operează în Afganistan prin contract cu alte firme private", a declarat Brega după şedinţa de urgenţă a Guvernului pe această temă, citat de ProTV Chişinău.

 

 

"Nu este elicopter al ONU. La bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei sunt moldoveni", a continuat el, adăugând că "n-o să vă dau nume". "Erau 18 pasageri afgani", a mai precizat premierul.

 

"Elicopterul probabil că a fost doborât într-o regiune unde se află mulţi tadjici, kîrgîzi", a continuat el.

 

"Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii", a mai precizat Brega, adăugând că "talibanii au atacat cu armele", iar "trei persoane sunt decedate".

 

"Am solicitat ajutorul ţărilor prietene (prezente) în Afganistan, cum ar fi Statele Unite şi România", a anunţat premierul moldovean, precizând că autorităţile moldovene au solicitat ajutorul Statelor Unite "pentru că ei, acolo, deţin controlul la eliberarea ostaticilor".

 

Premierul moldovean a "scăpat" şi o inadvertenţă, potrivit ProTV Chişinău. "Talibanii i-au luat (pe moldoveni) drept americani pentru că vorbeau... rusă", a declarat el, citat de postul moldovean.

 

"Se presupune că un moldovean este decedat", a mai anunţat Brega.

 

Potrivit Unimedia, Brega a anunţat că Chişinăul se află în legătură cu structurile internaţionale pentru a primi informaţii referitoare la elicopterul implicat în incidentul din Afganistan.

 

Elicopterul moldovean ai cărui pasageri şi echipaj au fost luaţi ostatici de către talibani în provincia afgană Faryab nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), a declarat marţi Farhan Hak, un adjunct al unui purtător de cuvânt al ONU, pentru agenţia rusă Tass.

 

Potrivit site-ului agenţiei Tass, postul moldovean Publika anunţa, citându-l pe ministrul moldovean de Interne în exerciţiu Oleg Bălan, că luptători talibani au luat ostatici trei membri ai echipajului şi 18 pasageri din elicopterul moldovean, în provincia Faryab.

 

Postul moldovean anunţa că un elicopter de tip Mi-8, aparţinând firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operaţiune ONU de menţinerea păcii în Afganistan. Elicopterul a fost capturat pe teritoriul provinciei Faryab, aflate sub controlul talibanilor.

 

UNAMA nu este o misiune de menţinerea păcii, ci este autorizată să susţină autorităţile afgane în procesul naţional de reconciliere, să monitorizeze situaţia drepturilor omului în ţară şi să coordoneze efortul umanitar.