Unde în țară ar putea fi cazați refugiații și ce condiții vor avea

Data publicare: Miercuri, 23 Septembrie, 2015 Total: 2248 accesari

Primăria comunei timișene Comloșu Mare a pus la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne (MAI) fosta pășune, în suprafață de 15.000 de metri pătrați, pe raza localității Lunga, unde s-au montat zeci de corturi, în cadrul exercițiului de verificare a capacității operaționale de răspuns a autorităților române la situația înregistrată în statele din vecinătate, în contextul crizei migranților, notează agerpres.ro.

 

Locul este amplasat lângă o fostă unitate militară, unde acum este Punctul de Trecere a Frontierei de la Lunga.


"Terenul este amplasat pe raza localității Lunga și are o suprafață de 15.000 mp. Refugiații, după câte știu, nu vor ajunge în zona noastră. Se efectuează un exercițiu, după care vor fi demontate toate corturile și tot ce se află acolo. Corturile au ajuns în zonă sâmbătă, cu camioanele de la ISU, iar duminică a început montarea. Am încheiat un Protocol cu Ministerul Afacerilor Interne, le-am pus la dispoziție suprafața. Elicopterele mai survolează deasupra frontierei", a declarat, marți, pentru Agerpres, Ovidiu Ștefănescu, primarul comunei Comloșu Mare.


El estimează că la Lunga s-au montat în jur de 100 de corturi, fiecare având o capacitate de 11 locuri.
 

"Au toate utilitățile necesare, au apă curentă, curent, toalete ecologice, bucătărie amenajată într-un cort, paturi, saltele, pături. De la primărie nu mai au nevoie de nimic. Locul este amplasat lângă o fostă unitate militară, unde acum are sediul Poliția de Frontieră (Punctul de Trecere a Frontierei de la Lunga, n.r.)", a precizat Ștefănescu.


Tabăra este așezată la circa 50 de metri de primele case din sat, iar bătrânii locului, potrivit edilului localității, privesc cu îngrijorare acțiunile din zonă și faptul că aici ar putea veni migranți.


"Oamenii sunt speriați de ceea ce prezintă televiziunile și mass-media, care amplifică acest fenomen al refugiaților. (...) Speriați sunt cei mai bătrâni; ei stau și se uită la televizor și au informații numai de la televizor. Dacă televizorul și presa nu relatează faptele exacte ...


Unii (media, n.r.) au dat informații că sunt deja cazați câțiva migranți acolo. Nu este niciunul cazat, dar ei sunt speriați că "vin peste noi". Eu zic că va fi bine, să nu ne speriem de ceva ce încă nu e real. Precauți suntem. Acum se testează și timpul de reacție al tuturor celor implicați în instalarea taberei, securitatea oamenilor"
, a apreciat primarul comunei Comloșu Mare.


Ovidiu Ștefănescu consideră că nu este cazul se ia în discuție, acum, identificarea și a altor spații încălzite.
 

"Nu se pune problema aceasta. Să nu ne gândim așa de departe. Dacă va veni frigul, nici ei nu vor mai veni încoace. Avem și noi cămine culturale, dar să nu mergem așa de departe. Cred că Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor de Externe se gândesc și la aceasta. Până acum, nu ne-au cerut astfel de spații", punctează Ștefănescu.


Satul Lunga aparține de comuna Comloșu Mare, situată la extremitatea vestică a județului Timiș, la circa 60 km de Timișoara.


În toamna trecută, aici a fost inaugurat Punctul de Trecere a Frontierei Lunga (județul Timiș) — Nakovo (Serbia).