Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 2169 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 2169 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

Duminica, 22 Aprilie, 2018 21:15

Sâmbătă la Arad a avut loc Retroparada Primăverii, în Parcul Avram Iancu

ARAD. Sâmbătă începând cu ora 11:00, în piața "Avram Iancu" din Arad au fost expuse adevărate "bijuterii" pe patru roți, la Retroparada Primăverii.  Cu mic cu ...

Falcă: „Am reușit să salvăm 30 milioane euro pentru Arad! PSD-ALDE au fugit de vot!”

Duminica, 22 Aprilie, 2018 09:53

Falcă: „Am reușit să salvăm 30 milioane euro pentru Arad! PSD-ALDE au fugit de vot!”

„Aradul risca să piardă fonduri europene în valoare de 30 milioane de euro din cauza piedicilor puse de către consilierii PSD-ALDE și independentul Lupaș. Cu ajutorul celor din P ...

S-au deschis două puncte de distribuire a pubelelor în municipul Arad. Alte centre urmează să se deschidă în zilele care urmează

Vineri, 13 Aprilie, 2018 08:17

S-au deschis două puncte de distribuire a pubelelor în municipul Arad. 
Alte centre urmează să se deschidă în zilele care urmează

RETIM Ecologic Service SA dorește să informeze populația municipiului Arad că, începând cu 10 aprilie 2018, s-au deschis două puncte pentru distribuirea pubelelor situate pe str. ...

Politrucii au dat-o în bară cu fotbalul!

Joi, 19 Aprilie, 2018 08:28

Politrucii au dat-o în bară cu fotbalul!

Politicienii din PSD și ALDE au încercat să profite de alegerile din Federația Română de Fotbal pentru a pune mâna pe un domeniu urmărit de milioane de suporteri. Ei au &ic ...

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

Joi, 12 Aprilie, 2018 13:16

URMEAZĂ o nouă minivacanță. Românii se pot bucura de o altă zi liberă

30 aprilie 2018 va fi zi liberă pentru bugetari. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de joi, proiectul de hotărâre fiind pe ordinea de zi a Executivului. Proiectul&nbs ...

Şoc în lumea muzicii! AVICII, mort la 28 de ani!

Duminica, 22 Aprilie, 2018 09:27

Şoc în lumea muzicii! AVICII, mort la 28 de ani!

DJ-ul şi producătorul suedez Avicii, pe numele său real, Tim Bergling, a murit, vineri, la vârsta de 28 de ani. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii artisului.   Diana Baron, ...

Raliul Aradului KIA 2018 caută voluntari!

Vineri, 06 Aprilie, 2018 13:14

Raliul Aradului KIA 2018  caută voluntari!

Preşedintele Colegiului FRAS al arbitrilor aradeni, Egon Zimmerman, continuă pregătirile pentru buna desfaşurare a Raliului Aradului 2018. Etapa arădeana va avea loc în perioada 23-26 ...

Proces câştigat de Primăria Arad privind aprobarea contractului serviciului de salubrizare stradală

Duminica, 22 Aprilie, 2018 08:28

Proces câştigat de Primăria Arad privind aprobarea contractului serviciului de salubrizare stradală

Municipul Arad a câştigat procesul prin care Instituţia Prefectului judetului  Arad ataca în contecios administrativ Hotărârea Consiliului Local Municipal  nr. 200/ ...

Consiliul Judeţean Arad, gazda Forumului Economic Internaţional

Duminica, 22 Aprilie, 2018 09:45

Consiliul Judeţean Arad, gazda Forumului Economic Internaţional

Consiliul Judeţean Arad a găzduit cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Internaţional cu tema „Modernitatea, etica şi reforma în dezvoltarea economică în context regio ...

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

Vineri, 16 Martie, 2018 08:05

(P) S-a DESCHIS în Micălaca, a doua locație marca MACELLARIA Francesca e Federico !

S-a DESCHIS MACELLARIA Francesca e Federico , a doua locație din Arad !   NOU în Arad, în zona Micălaca, pe strada Splaiul General Gheorge Magheru, b ...

Vizarea anuală a autorizaţiilor de funcţionare pentru agenţii economici este obligatorie!

Joi, 12 Aprilie, 2018 14:19

Vizarea anuală a autorizaţiilor de funcţionare pentru agenţii economici este  obligatorie!

Primăria Municipiului Arad prin Biroul Activitate şi Control Comercial din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală reaminteşte agenților economici care dețin autorizații de funcționare ...

Sergiu Bîlcea: „Pregătim Târgul Economiei Arădene”

Joi, 12 Aprilie, 2018 14:26

Sergiu Bîlcea: „Pregătim Târgul Economiei Arădene”

Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a vizitat S.C. Moda S.A. Arad, una dintre firmele importante ale orașului. „Administrația susține brandurile locale. Ar ...

Viceprimarul Bibarț: „Doamnă prefect, domni consilieri PSD vă asumați pierderea în instanță a procesului împotriva Primăriei privind salubrizarea și dezăpezirea!”

Duminica, 22 Aprilie, 2018 09:16

Viceprimarul Bibarț: „Doamnă prefect, domni consilieri PSD vă asumați pierderea în instanță a procesului împotriva Primăriei privind salubrizarea și dezăpezirea!”

“Vreau să vă reamintesc că anul trecut când Aradul a avut probleme cu salubrizarea și dezăpezirea, când municipalitatea se zbătea să reglementeze problema, consilierii PS ...

Un angajat al unui fast-food a ajuns să fie apreciat de o lume întreagă. AFLĂ ce gest a făcut acesta

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:20

Un angajat al unui fast-food a ajuns să fie apreciat de o lume întreagă. AFLĂ ce gest a făcut acesta

Un angajat al unui  fast-food din incinta unui mall, din Salvador, Brazilia a uimit o lume întreagă prin gestul său. AFLĂ ce a făcut acesta Angajatul unui fast-food s-a așeza ...

Atelier de gătit SUSHI la ARAD

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:51

Atelier de gătit SUSHI la ARAD

În data de 14 aprilie a.c., începând cu orele 11 a.m., în Arad va avea loc un atelier de gătit SUSHI, organizat de Finișan Argentina.      &nbs ...

Primarii din județ sunt invitați să își înscrie localitățile în Circuitul Gastronomic!

Miercuri, 11 Aprilie, 2018 15:40

Primarii din județ sunt invitați să își înscrie localitățile în Circuitul Gastronomic!

Primarii din județul Arad sunt invitați să se înscrie în Circuitul Gastronomic Arădean – proiect inițiat de Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Primăria Munic ...