Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 Alina B CULINAR Comentarii 2188 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Alina B CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 2188 vizualizari Tiparire

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

Luni, 09 Octombrie, 2017 19:05

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

O afacere "la cheie" a fost scoasă de curând la vânzare în Arad. Este vorba de ineditele mânere publicitare “bus handle” amplasate în tramvaiele din Ar ...

Trei autoturisme implicate într-un accident pe Calea Zimandului!

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 18:44

Trei autoturisme implicate într-un accident pe Calea Zimandului!

Sâmbătă seara, în  jurul orei 18:30, a avut loc un accident pe Calea Zimandului în aproprierea benzinăriei Mol, în care au fost implicate 3 autoturisme. În c ...

Ce străzi se mai repară în Arad: vizită pe şantiere

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 09:50

Ce străzi se mai repară în Arad: vizită pe şantiere

Vineri, 17 noiembrie, ne-am gândit să „dăm o raită” pe şantierele din municipiul Arad, să vedem care este stadiul lucrărilor şi să vedem care sunt şansele să vină nin ...

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

Duminica, 03 Septembrie, 2017 13:50

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

   Pare greu de crezut că un covor murdar şi plin de praf să se poată întoarce vreodată la starea impecabilă de la început a culorii şi a ţesăturii, însă Vib ...

„Păi voi chiar ne credeţi pe toţi TÂMPIŢI?“ Cel mai COOL primar din România demască ipocrizia guvernului!

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 13:19

„Păi voi chiar ne credeţi pe toţi TÂMPIŢI?“ Cel mai COOL primar din România demască ipocrizia guvernului!

  Irina Onescu, primarul comunei arădene Petriş, cunoscută ca fiind cea mai "COOL" primăriţă din România, condamnă dur noile măsuri fiscale adoptate de către Guvern. Aceasta ...

Un mare transportator rutier din Arad are un plan de investiţii de 18 milioane de euro

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 09:42

Un mare transportator rutier din Arad are un plan de investiţii de 18 milioane de euro

Transportatorul rutier de marfă Filip Spedition din Arad, cu operaţiuni pe 11 pieţe europene şi 350 de angajaţi, va finaliza anul acesta cu o cifră de afaceri de 26 milioane de euro, î ...

Efectele unui scandal mediatic: Poșta Română renunță la o procedură veche de 40 de ani

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 22:19

Efectele unui scandal mediatic: Poșta Română renunță la o procedură veche de 40 de ani

Poşta Română renunţă la o procedură veche de 40 de ani în urma scandalului mediatic în care a fost implicată instituţia la începutul săptămânii.   Gh ...

Festivalul Filmului Francez la Arad

Luni, 13 Noiembrie, 2017 15:41

Festivalul Filmului Francez la Arad

Între 17 și 19 noiembrie, Festivalul Filmului Francez ajunge pe marile ecrane din 9 orașe românești iar Aradul nu lipsește nici de data aceasta de pe hartă. ! Organizatorii ace ...

LATERNENFEST – Parada Lampioanelor la Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu

Marti, 14 Noiembrie, 2017 16:32

LATERNENFEST – Parada Lampioanelor la Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu

Vineri, 10 noiembrie 2017, străzile cartierului Aurel Vlaicu au strălucit în lumina lampioanelor purtate de către elevii secțiilor germană și maghiară ale Școlii Gimnaziale „A ...

Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 13:13

Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

În urmă cu aproximativ 10 ani, când edilii din Arad şi Timişoara băteau palma pentru crearea unui mediu propice pentru atragerea de investitori şi transformarea zonei de vest a R ...

Primăria Arad plantează în această perioadă 447 arbori în municipiu

Marti, 14 Noiembrie, 2017 17:38

Primăria Arad plantează în această perioadă 447 arbori în municipiu

Primăria Arad desfăşoară în acestă perioadă un program de plantare de pomi în municipiu. Se plantează nu mai puţin de 447 arbori de diferite soiuri pe mai multe stăzi din mun ...

Parcarea din zona OBOR prinde contur

Joi, 16 Noiembrie, 2017 09:37

Parcarea din zona OBOR prinde contur

Parcearea din zona pieţii Obor prinde contur. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, de miercuri, constructorul a început turnarea stratului de asfalt. Până nu demult, în ...

Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 09:51

Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Bugetarii din România vor rămâne şi fără bonuri de masă de la începutul anului viitor, conform noii legi a salarizării. Potrivit Guvernului, acestea ar urma să fie î ...

Cutia cu monede revine pe platoul din faţa Primăriei

Joi, 16 Noiembrie, 2017 18:04

Cutia cu monede revine pe platoul din faţa Primăriei

”Cutia cu monede” se întoarce pe platoul din fața Primăriei. După succesul din 2015, când în urma acțiunii a fost achiziționat mobilier modern pentru saloanele ...

Atracții pentru copii, produse tradiționale specifice sărbătorilor și multă distracție în cadrul Târgului de iarnă din Arad

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 18:19

Atracții pentru copii, produse tradiționale specifice sărbătorilor și multă distracție în cadrul Târgului de iarnă din Arad

Târgul de Iarnă, ediția 2017, va avea loc în perioada 24 noiembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 și va fi organizat în centrul orașului și în Parcul Mihai Eminescu, un ...

S-a stins o legendă a rock-ului mondial! Chitaristul trupei AC / DC, Malcolm Young a murit!

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 16:12

S-a stins o legendă a rock-ului mondial! Chitaristul trupei AC / DC, Malcolm Young a murit!

Malcolm Young, chitaristul trupei AC / DC, a murit. Anunțul trist a fost făcut de colegii acestuia pe contul de socializare. Acesta a fost de asemenea, fondatorul celei mai iubite trupe de rock ...