Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 Alina B CULINAR Comentarii 2065 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Alina B CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 05 Martie, 2017 04:13 2065 vizualizari Tiparire

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Reţeta săptămânii : Madleneis cu levănţică şi vanilie – de Alina Bucatoş

Am călătorit în Franţa de câteva ori, şi întotdeauna am făcut-o cu plăcere. M-am îndrăgostit profund şi irevocabil de aerul boem şi gustul irezistibil al mâncării de acolo. Reţetele franţuzeşti îmi aduc aminte mereu de atmosfera pariziană, iar atunci când mă apucă dorul de Franţa, gătesc ceva ce mă poartă cu gândul acolo.
 

Edith Piaf şi reţetele sofisticate mă fac să caloteresc în timp şi spaţiu şi să ajung cu gândul în bistro-ul meu favorit din Paris.
 

În 2012 însă, am făcut o schimbare de peisaj şi am stat o săptămână în Provence. Am fost parcă într-o altă lume. Oriunde întorceam privirea eram înconjurată de levănţică şi de oameni amabili şi sociabili care spuneau : “Bon Jour, madam” , chiar dacă atunci mă vedeau prima dată. Tot atunci am descoperit miracolul numit levănţică. Credeam că e o plantă ce se foloseşte doar la produsele cosmetice şi aromaterapie, însă am descoperit mai mult de atât. La plecare din Provence am oprit într-un mic magazin de levănţică, deoarece doream să cumpăr cât mai multe suveniruri pentru acasă. Vânzătoarea, o doamna în etatea vârstei, decupată parcă din alte vremuri şi timpuri, mi-a zâmbit şi mi-a oferit apoi un plic de levănţică muguri spunându-mi : “Gateau, madam…gateau”. Am zâmbit amabil, am spus “Merci , madam”, mi-am luat cumpărăturile şi am plecat.
 

Acasă însă, mi-am adus aminte de doamna vânzătoare şi am dorit să încerc să fac un gateau aux lavende….adică o prăjitură cu levănţică. Nu am găsit nicăieri, pe vremea aceea o reţetă care să mulţumească aşa că am improvizat, şi la final m-am trezit cu o tavă mare de madleneis cu levănţică şi vanilie.
 

 



Ingrediente :

200 grame de făină

1 plic de praf de copt

1 linguriţă şi jumătate muguri de levănţică

1 vf de cuţit de sare

2 ouă

100 grame de zahăr

50 grame de unt

1 baton de vanilie

Coaja rasă de la o portocală

 

Într-un bol amestecaţi bine toate ingrediente uscate : făina, praful de copt, sarea şi mugurii de levănţică. Sfatul meu atunci când faceţi prăjituri, este să cerneţi bine făină. În modul acesta veţi obţine o constintență mai aerată şi mai fină a produsului finit.
 

Untul moale se freacă cu zahărul până când devine spumos, şi nu se simte zahărul grunjos. Se adaugă ouăle, miezul batonului de vanilie şi coaja de portocală. Se mixează bine până când se omogenizează toate ingredientele. Amestecul uscat, se adaugă celui umed treptat şi mixând în continuu, până când încorporăm bine totul.
 

Aluatul se pune în formele de madlene şi se coace în cuptor la 180 de grade. În cazul în care nu aveţi o tavă de madlene puteţi să folosiţi o tavă de brioşe sau chiar şi o tavă de chec.
 

Prăjiturele se pudrează cu zahăr pudră.

Photo credit : Doru Gomboș și Sebastian Dehelean







 

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Locuri de muncă în Arad. Maxstile face angajări!

Vineri, 08 Septembrie, 2017 16:11

Locuri de muncă în Arad. Maxstile face angajări!

Una dintre cele mai mari companii din Arad face angajări în cadrul extinderii activității și va recruta -muncitori necalificaţi la ansamblare schelet lemn și manipulanţi care & ...

( P) DELIZIOSO Gelato & Dolce- Înghețata de care sigur te-ai îndrăgostit !

Joi, 31 August, 2017 13:50

( P) DELIZIOSO Gelato & Dolce- Înghețata de care sigur te-ai îndrăgostit !

Chiar dacă toamna bate la ușă, înghețata DELIZIOSO din Arad este IREZISTIBILĂ și te așteaptă cu cele mai delicioase arome ! NU EZITA și cumpără înghețată de calitate !&Ic ...

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

Duminica, 03 Septembrie, 2017 13:50

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

   Pare greu de crezut că un covor murdar şi plin de praf să se poată întoarce vreodată la starea impecabilă de la început a culorii şi a ţesăturii, însă Vib ...

AFLĂ cum poți scăpa de 10 kilograme în doar o săptămână !

Luni, 28 August, 2017 22:24

AFLĂ cum poți scăpa de 10 kilograme în doar o săptămână !

Vrei să slăbești rapid ? Poți scăpa de 10 kilograme în doar 7 zile ! AFLĂ care este trucul !Iată ce reguli trebuie să urmezi ca să scapi de 10 kilograme în doar o săptăm&ac ...

Câți dintre noi facem astfel de gesturi ? VEZI VIDEO care te va pune pe gânduri

Luni, 21 August, 2017 08:41

Câți dintre noi facem astfel de gesturi ? VEZI VIDEO care te va pune pe gânduri

Un om simplu, șofer, dar cu suflet mare, a oprit în trafic și a făcut un gest demn de tot respectul ! Câți dintre noi am fi făcut la fel ? VEZI VIDEOErau 38 de grade, iar șoferu ...