Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 1695 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 1695 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

Luni, 09 Octombrie, 2017 19:05

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

O afacere "la cheie" a fost scoasă de curând la vânzare în Arad. Este vorba de ineditele mânere publicitare “bus handle” amplasate în tramvaiele din Ar ...

Preşedintele CCIA, Gheorghe Seculici, întâlnire cu o importantă delegaţie chineză la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 17:11

Preşedintele CCIA, Gheorghe Seculici, întâlnire cu o importantă delegaţie chineză la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României

Marți, 16 ianuarie, Gheorghe Seculici, vicepreședintele CCIR și președintele CCIA Arad, a primit vizita unei delegații de oameni de afaceri chinezi din provincia Jiangsu. Delegația chinez ...

Arădeanul Marius Copil amendat pentru comportament nesportiv la Australian Open

Sambata, 20 Ianuarie, 2018 08:25

Arădeanul Marius Copil amendat pentru comportament nesportiv la Australian Open

Eliminat inca din primul tur de la Australian Open 2018, Marius Copil a avut parte de o surpriza neplacuta inainte sa plece acasa.   Organizatorii de la Australian Open au decis ...

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

Duminica, 03 Septembrie, 2017 13:50

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

   Pare greu de crezut că un covor murdar şi plin de praf să se poată întoarce vreodată la starea impecabilă de la început a culorii şi a ţesăturii, însă Vib ...

Leul, Şomajul şi ROBOR-ul cresc sub ochii PSD-ului precum porcul sub ochii stăpânului!

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 17:39

Leul, Şomajul şi ROBOR-ul cresc sub ochii PSD-ului precum porcul sub ochii stăpânului!

Chiar aşa, Leul, RBORUL şi şomajul cresc precum porcul sub privirea plină de dragoste a stăpânului.   Şi începem cu Leul, căci el ne afecteză viaţa zilnic celor care a ...

Machiajul ,,no-makeup” – ce este si ce produse cosmetice folosesti (P)

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 08:34

Machiajul ,,no-makeup” – ce este si ce produse cosmetice folosesti (P)

Cu siguranta ai observat deja ca majoritatea vedetelor au un ten impecabil in poze pe Facebook si Instagram insotite de hashtaguri precum #nomakeup sau #wokeuplikethis.  Da, vrem si noi sa ...

Daddy Vărcuş „promite” gazon la UTA până în vara lui 2018

Miercuri, 17 Ianuarie, 2018 20:23

Daddy Vărcuş „promite” gazon la UTA până în vara lui 2018

Şedinţa CLM de miercuri,17 ianuarie, se anunţa una destul de „plictisitoare”, pe ordinea de zi aflându-se doar opt proiecte, cel mai important dintre ele fiind validarea mand ...

Anchetă OLAF la Sântana! Mai multe angajate ale Primăriei, suspectate că au deturnat fonduri europene

Joi, 18 Ianuarie, 2018 11:37

Anchetă OLAF la Sântana! Mai multe angajate ale Primăriei, suspectate că au deturnat fonduri europene

Inspectorii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) au demarat miercuri o anchetă care vizează mai multe persoane din Sântana. Aceştia spun că mai multe localnice, printre care ...

Cum functioneaza un bong si care sunt principalele sale componente?

Marti, 16 Ianuarie, 2018 20:09

Cum functioneaza un bong si care sunt principalele sale componente?

Bongul, cunoscut si sub numele de pipa cu apa, este unul din cele mai populare instrumente pentru fumat. Termenul de bong provine din tailandezul "baung", care se refera la un tub cilindric din b ...

Condamnată la 7 ani, eliberată după 3 luni! Află cum a reuşit fosta judecătoare din Ineu, să obţină eliberarea!

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 20:51

Condamnată la 7 ani, eliberată după 3 luni! Află cum a reuşit  fosta judecătoare din Ineu, să obţină eliberarea!

Fosta judecătoare din Ineu, Floriţa Boloş,condamnată de către colegii săi la 7 ani de închisoare pentru  a fost eliberată viner, 19 ianuarie, din penitenciar după mai puţin de ...

Servicii diversificate la Gospodăria Comunală Arad

Marti, 05 Decembrie, 2017 08:47

Servicii diversificate la Gospodăria Comunală Arad

Oferta Gospodărirea Comunală Arad S.A.     1.Amenajare și întreținere spații verzi, grădini ornamentale, lucrări agricole   Ancorat arbori cu sârmă Arat ...

Tânăr din Curtici, dispărut fără urmă. Poliţia încearcă să dea de urma lui

Joi, 18 Ianuarie, 2018 13:57

Tânăr din Curtici, dispărut fără urmă. Poliţia încearcă să dea de urma lui

Un tânăr din localitatea Curtici este căutat cu disperare de familie şi poliţişti după ce a dispărut fără urmă. La data de 14 ianuarie, a plecat de la domiciliul său din Curtici ...

Lovitură pentru Robert Mureşan! Arădeanul va fi imaginea DUCATI în România

Joi, 18 Ianuarie, 2018 08:02

Lovitură pentru Robert Mureşan! Arădeanul va fi imaginea DUCATI în România

Premieră pentru Robert Mureșan, campionul național va concura în 2018 pe o motocicletă Ducati.   Arădeanul are planuri măreţe pentru următorii doi ani, anul 2018 fiind p ...

Inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 4 ani!

Marti, 12 Decembrie, 2017 11:11

Inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 4 ani!

Prețurile de consum au continuat să crească în luna noiembrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilo ...

Ionel Bulbuc (PNL): Din cauza PSD-ului Aradul rămâne fără monumentul Marii Uniri

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 17:49

Ionel Bulbuc (PNL): Din cauza PSD-ului Aradul rămâne fără monumentul Marii Uniri

„Acum, în an Centenar când grija oricărui parlamentar, oficial, demnitar șamd ar trebui să fie celebrarea celui mai important eveniment al României întregite, rep ...

Şcolile, în atenţia poliţiştilor locali

Vineri, 19 Ianuarie, 2018 10:12

Şcolile,  în atenţia poliţiştilor locali

Începând de săptămâna aceasta, odată cu reluarea orelor de curs în şcoli, conducerea Direcţiei Generale de Poliţie Locală din cadrul Primăriei Municipiului Arad a ...

Unul dintre cei mai longevivi primari din ţară îşi pierde mandatul! Gheorghe Feieş rămâne fără oraşul Sebiş

Joi, 18 Ianuarie, 2018 17:19

Unul dintre cei mai longevivi primari din ţară îşi pierde mandatul! Gheorghe Feieş rămâne fără oraşul Sebiş

Gheorghe Feieş, primarul liberal al oraşului Sebiş, unul dintre cei mai longevivi edili din ţară, a pierdut şi ultima şansă de reabilitare în procesul cu Agenţia Naţională de Int ...