Carnea procesată și cancerul: Reacții dure împotriva concluziei OMS
Carnea procesată și cancerul: Reacții dure împotriva concluziei OMS

Carnea procesată și cancerul: Reacții dure împotriva concluziei OMS

Marti, 27 Octombrie, 2015 13:39 Redactia SANATATE / CULINAR / INTERNATIONAL Comentarii 2072 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia SANATATE / CULINAR / INTERNATIONAL Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Marti, 27 Octombrie, 2015 13:39 2072 vizualizari Tiparire

Carnea roșie și preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice, a declarat pentru Agerpres Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), organizație profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii și realizează peste 60% din producția națională de mezeluri cu cele 50 de societăți membre.

 

"Nu poți să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurența mai multor factori printre care și cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantități excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer și când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritații ale tubului digestiv și împreună cu alte cauze pot să provoace și cancer. Potențialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanțe chimice și care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat rețeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roșii și a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman își ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte și abia după aceea din legume și fructe. Cancerul are cauze multiple printre care și alimentația poate fi o cauză", a explicat Vladimir Mănăstireanu, fost președinte al Autorității Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar, notează realitatea.net.

 

Directorul executiv al ARC vine cu aceste precizări în urma raportului publicat luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căruia consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

 

Reacții au venit de altfel din întreaga lume. Ministrul australian al agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat marți drept "o farsă" recentul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care stabilește o legătură între consumul de carne procesată și riscul apariției unui cancer, relatează agențiile EFE și AFP.

 

În opinia ministrului australian, carnea procesată nu trebuie comparată cu țigările și evident acest lucru face ca acest raport să fie o farsă, a comentat el postul local ABC. "Să compari cârnații cu țigările este absolut grotesc", a subliniat el.

 

"Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor", a subliniat Joyce.

 

Australia este al treilea consumator de carne pe cap de locuitor din lume și al treilea exportator mondial de carne de vacă, potrivit datelor din 2013.

 

Un studiu realizat de Consiliului oncologic australian a estimat că peste 2.600 de cazuri de cancer intestinal diagnosticate în țară în 2010 sunt atribuite consumului de carne roșie și celei procesate, notează agenția locală AAP.



Carnea procesată și cancerul: Reacții dure împotriva concluziei OMS

Carnea roșie și preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice, a declarat pentru Agerpres Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), organizație profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii și realizează peste 60% din producția națională de mezeluri cu cele 50 de societăți membre.

 

"Nu poți să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurența mai multor factori printre care și cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantități excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer și când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritații ale tubului digestiv și împreună cu alte cauze pot să provoace și cancer. Potențialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanțe chimice și care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat rețeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roșii și a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman își ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte și abia după aceea din legume și fructe. Cancerul are cauze multiple printre care și alimentația poate fi o cauză", a explicat Vladimir Mănăstireanu, fost președinte al Autorității Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar, notează realitatea.net.

 

Directorul executiv al ARC vine cu aceste precizări în urma raportului publicat luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căruia consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

 

Reacții au venit de altfel din întreaga lume. Ministrul australian al agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat marți drept "o farsă" recentul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care stabilește o legătură între consumul de carne procesată și riscul apariției unui cancer, relatează agențiile EFE și AFP.

 

În opinia ministrului australian, carnea procesată nu trebuie comparată cu țigările și evident acest lucru face ca acest raport să fie o farsă, a comentat el postul local ABC. "Să compari cârnații cu țigările este absolut grotesc", a subliniat el.

 

"Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor", a subliniat Joyce.

 

Australia este al treilea consumator de carne pe cap de locuitor din lume și al treilea exportator mondial de carne de vacă, potrivit datelor din 2013.

 

Un studiu realizat de Consiliului oncologic australian a estimat că peste 2.600 de cazuri de cancer intestinal diagnosticate în țară în 2010 sunt atribuite consumului de carne roșie și celei procesate, notează agenția locală AAP.






Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Locuri de muncă în Arad. Maxstile face angajări!

Vineri, 08 Septembrie, 2017 16:11

Locuri de muncă în Arad. Maxstile face angajări!

Una dintre cele mai mari companii din Arad face angajări în cadrul extinderii activității și va recruta -muncitori necalificaţi la ansamblare schelet lemn și manipulanţi care & ...

( P) DELIZIOSO Gelato & Dolce- Înghețata de care sigur te-ai îndrăgostit !

Joi, 31 August, 2017 13:50

( P) DELIZIOSO Gelato & Dolce- Înghețata de care sigur te-ai îndrăgostit !

Chiar dacă toamna bate la ușă, înghețata DELIZIOSO din Arad este IREZISTIBILĂ și te așteaptă cu cele mai delicioase arome ! NU EZITA și cumpără înghețată de calitate !&Ic ...

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

Duminica, 03 Septembrie, 2017 13:50

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

   Pare greu de crezut că un covor murdar şi plin de praf să se poată întoarce vreodată la starea impecabilă de la început a culorii şi a ţesăturii, însă Vib ...

AFLĂ cum poți scăpa de 10 kilograme în doar o săptămână !

Luni, 28 August, 2017 22:24

AFLĂ cum poți scăpa de 10 kilograme în doar o săptămână !

Vrei să slăbești rapid ? Poți scăpa de 10 kilograme în doar 7 zile ! AFLĂ care este trucul !Iată ce reguli trebuie să urmezi ca să scapi de 10 kilograme în doar o săptăm&ac ...

Câți dintre noi facem astfel de gesturi ? VEZI VIDEO care te va pune pe gânduri

Luni, 21 August, 2017 08:41

Câți dintre noi facem astfel de gesturi ? VEZI VIDEO care te va pune pe gânduri

Un om simplu, șofer, dar cu suflet mare, a oprit în trafic și a făcut un gest demn de tot respectul ! Câți dintre noi am fi făcut la fel ? VEZI VIDEOErau 38 de grade, iar șoferu ...